середа, 15 травня 2024 р.

7 порад для виховання дітей без стереотипів

 Дослухайтеся до своїх дітей

Коли діти розповідають про нові захоплення, уважно слухаєте та проявляєте зацікавленість. Наприклад ,якщо син зацікавився малюванням, попросіть: «Розкажи мені більше про те, як ти створив цю картину. Що тебе надихнуло?». Для дитини дуже цінно бачити, що батькам цікаво, як вона себе проявляє.

Демонструйте розуміння

Якщо дитина хвилюється , перед важливим тестом, покажіть, що ви розумієте, наскільки, це важливо для неї. Обійміть, дайте поради, як знизити рівень стресу. Не знецінюйте дитячих хвилювань. Якщо донька хоче коротку зачіску, поцікавтесь, чому вона захотіла саме таку. Підтримайте її вибір.

Будьте відкритими

Не уникайте складних тем, а навпаки, говоріть про них із дітьми відкрито й відповідально. Наприклад, якщо син запитує, чому в його сестри виросли груди, не варто уникати розмови й особливо докоряти за таке питання. Спокійно дайте відповідь із урахуванням віку дитини.

Цінуйте індивідуальність дітей

Усі діти унікальні, і можуть мати різні інтереси, стилі й уподобання. Комусь подобаються наукові досліди, а комусь -мистецтво чи музика. Показуйте, що ви цінуєте здібності своїх дітей, дозволяйте їм розвиватися відповідно до їхніх захоплень, не залежно від статі дитини.

Пам'ятайте про безпеку

Важливо говорити з дітьми про безпеку в усіх аспектах життя:

• Навчіть дітей правильно називати статеві органи.

• Поясніть дитині «правило трусиків»: усі частини тіла, сховані під білизною, є інтимними, і ніхто не може торкатися їх без дозволу дитини.

•Із раннього віку розмовляйте з дітьми про ризики, повʼязані з сексуальними злочинами.

Навчайтесь разом 

Спробуйте змінити звичний розподіл обовʼязків у родині. Залучайте до участі дітей незалежно від їхньої статі. Вчіться робити щось нове разом із дітьми, опановуйте знання і навички, навіть якщо вони для вас незвичні.

Будьте обачні зі словами

Іноді батьки несвідомо передають дітям стереотипні шаблони сприйняття світу.


Джерело-unicef

четвер, 9 травня 2024 р.

5 кроків щоб стати кращими батьками

 1.ЛЮБІТЬ

Найважливіша потреба дітей і основа позитивної поведінки. Батьківська любов формує впевненість у собі та почуття власної гідності.


2.СЛУХАЙТЕ

Цікавтеся тим, що говорить і відчуває ваша дитина.


3.ХВАЛІТЬ

Заохочуйте дитину до хорошої поведінки, хвалячи за зусилля.


4.ПОВАЖАЙТЕ

Дозвольте дитині брати участь у прийнятті рішень і слухайте її думку. Вибачайтеся, якщо ви були неправі.


5.ВЛАСНІ ПОТРЕБИ

Памʼятайте про себе. Якщо ви втрачаєте терпіння, знайдіть час для себе. заспокойтеся і поверніться до дитини з новими силами


Джерело-стоп секстинг