неділя, 4 грудня 2022 р.

Дитяча мудрість, якої часто немає у дорослих — мультфільми про толерантність, рівність та солідарність

використані джерела: https://vikna.tv/dlia-tebe/batkivstvo/multfilmy-yaki-vyhovuyut-tolerantnist-u-ditej-top-6/

Подарунок (2015, Німеччина)

Цей коротенький анімаційний фільм розповідає зворушливу історію про підлітка і дуже особливого цуцика.

Його створили на основі коміксів бразильського художника Фабіо “Коали” Кавальканті аніматори Якоб Фрей і Маркус Кранцлер.

Короткометражний мультик виграв десятки міжнародних призів.


Каструлька Анатоля (2014, Франція)

Хлопчик Анатоль — дуже особливий. За ним повсюди волочиться червона каструлька, прив’язана ниткою до руки.

Через це однолітки лише кепкують з нього, а перехожі лякаються гуркоту посудини. Через це Анатоль дуже самотній та намагається уникати інших.

Але одного разу в житті хлопчика з’являється справжній друг і перевертає все з ніг на голову.



Струни (2014, Іспанія)

Це красива історія про толерантність, рівність, дружбу та дитячу мудрість, якої часто немає в дорослих. 

Мультфільм Cuerdas (у перекладі Струни або Мотузки) був нагороджений премією Гойя за найкращий короткометражний анімаційний фільм.

Він підіймає проблему важливості інклюзивної освіти.



Тамара (2013, США)

Дівчинка Тамара мріє стати танцівницею. Вона захоплено тренується в себе вдома.

Але чому так засмучується мама, коли бачить це? Виявляється, її донька зовсім не чує музику.


Секрет Маела (2014, Франція)

Людей, які страждають на синдром Ангельмана, часто вважають диваками. Адже ті посміхаються з приводу і без. Насправді вони просто не можуть контролювати свою міміку та рухи рук.

Цей мультфільм допоможе дітям та дорослим зрозуміти, як варто реагувати, якщо зустрінеш на вулиці людину із синдромом Ангельмана.

Щоб оцінити мультик, подивись його кілька разів.



пʼятниця, 2 грудня 2022 р.

Три мультфільми для розмови з дітьми про небезпеки в онлайні

 

Три мультфільми для розмови з дітьми про небезпеки в онлайні


Розвиток технологій не лише робить наше життя простішим, або дає можливість похвалитися у соцмережах всім знайомим новенькою сукнею чи коштовним відпочинком. Дехто використовує такі майданчики для самоствердження або заподіяння шкоди. Мова йде не лише про ботів, що ображають у коментарях політичних опонентів, а про реальних людей, що ставлять собі за мету знищити недруга у мережі. Ми дізналися, що таке кібербулінг та як йому протидіяти за різних умов і поспішаємо поділитися цим з вами.

Кібербулінг – це один з різновидів цькування. Він так само має на меті принизити людину, завдати їй моральної шкоди, знищити її репутацію тощо. Від традиційного булінгу відрізняється тим, що жорстокі дії спричиняються за допомогою засобів комунікації: мобільних телефонів, соцмереж, електронної пошти.

Прояви кібербулінгу

Кібербулінг полягає у приниженні інших в інтернеті, проте він погано впливає не лише на об’єкт цькування, а й на пасивних глядачів. Для того, щоб краще виокремити кібербулінг серед сотні коментарів, потрібно знати його прояви.

Нападки. За такого прояву жертва постійно отримує образливі повідомлення, коментарі під фото чи навіть читає цілі пости у соцмережі про себе.

Наклеп. Тут все зрозуміло: булер поширює неправдиву інформацію. Це може бути не лише текстовий формат, а й меми, змонтовані відео чи фотошоп.

Публічне розголошення. Не в новизну, якщо фотографія приватного характеру потрапляє у мережу – це і називається публічним розголошенням. Те саме стосується секретної інформації, що стає відома дуже великому колу осіб.

Самозванство – це злом сторінки та надсилання повідомлень або публікація фотографій булером від імені жертви.

Кібергрумінг – коли незнайома людина спочатку втирається до жертви у довіру, а потім вимагає фото чи відео інтимного характеру.

Онлайн-відчуження. За такого прояву вас можуть ігнорувати у спільних чатах або навіть видалити з онлайн-групи.

Тролінг. Здавалося б безневинне кепкування у коментарях не несе нічого погано, але це також прояв кібербулінгу.

Як боротися з кібербулінгом

Найчастіше від кібербулінгу потерпають підлітки, хоча дорослі також не застраховані від такого виду цькування. В українське законодавство вже ввели поняття булінгу і наступним кроком обіцяють встановити відповідальність за кібербулінг. Поки це лише в планах, то потрібно навчитися нейтралізувати булерів.

На початковому етапі, коли ви помітили перші образи чи цькування, намагайтеся ігнорувати булера. Часто люди, що шукають собі жертву у мережі, хочуть бачити зворотний зв’язок та викликати певні емоції. Тож за відсутності будь-якої реакції можуть просто втратити інтерес.

Якщо це не зупинить булера і він продовжить діставати вас повідомленнями та коментарями – просто заблокуйте його. У соцмережах є така можливість, щоб людина більше не могла стежити за вами та надсилати вам повідомлення. Також є можливість поскаржитися на булера у саму соцмережу, щоб його сторінку заблокували для всіх.

Намагайтеся обмежити публікацію особистої інформації у соцмережах. Наприклад, не вказуйте номер телефону чи адресу проживання. Такою інформацією може скористатися не лише булер для цькування, а й шахраї у серйозніших цілях.

Для безпеки своєї пошти та соцмереж оберіть складний пароль та змінюйте його час від часу. Не зайвим також буде налаштувати багатофакторну автентифікацію: коли для доступу до свого профілю потрібно ввести код з SMS чи пошти. За таких умов самозванство реалізувати стане набагато важче.

Говоріть з дітьми. Поясніть їм, що будь-які образи в інтернеті, а тим більше прохання надіслати фото інтимного характеру – не норма. Про такі випадки діти мають розповідати дорослим і разом знаходити вихід із ситуації.

Якщо кібербулінг не вдається здолати самотужки – звертайтеся за правовою допомогою. Зробіть скріншоти листувань або інших доказів та телефонуйте у поліцію. Також можна звернутися до Української Гельсінської спілки з прав людини. Пам’ятайте, що будь-які прояви агресії повинні бути наказані.

1.

2.

3.



https://knowledge.org.ua/tri-multfilmi-dlja-rozmovi-z-ditmi-pro-nebezpeki-v-onlajni/

середа, 30 листопада 2022 р.

Булінг: 5 мультфільмів, які допоможуть запобігти цькуванню серед дітей

 https://www.empatia.pro/5-multfilmiv-yaki-dopomozhut-zapobigty-bulingu-sered-ditej/


Булінг: 5 мультфільмів, які допоможуть запобігти цькуванню серед дітей

Чому одні нетерпимі до інших? Чому той, хто відрізняється від оточуючих, частіше залишається на самоті та стає об’єктом насмішок, а іноді – й проявів колективного цькування, булінгу? В українському суспільстві зараз багато говорять про толерантність. Водночас найпоширенішими проблемами у колективах є булінг та мобінг. Чи можна запобігти виникненню цих явищ?

Пропонуємо чудову добірку змістовних мультфільмів від Освітнього проекту “На урок”, які допомагають запобігати булінгу. Це мультфільми про події з життя тих, хто відрізняється від більшості у спільноті, їхній емоційний стан та способи вирішення конфліктних ситуацій.

За даними численних досліджень, на вміння знаходити спільну мову з оточуючими впливає розвинутість емоційного інтелекту. Зокрема, емпатії – здатності розуміти емоційні стани іншої людини, бачити світ «її очима» та скеровувати власну поведінку відповідно до цього.

Розвиток цих навичок дозволить навчити школярів більш терпимо ставитись один до одного та попередити булінг. Як саме можна розвинути ці здібності? Допоможуть у цьому спеціальні вправи та перегляд відповідних тематичних мультфільмів з обов’язковим сумісним обговоренням.

Мультфільм «Жив собі чорний кіт»
Мультфільм про те, як живеться чорному коту. Через людські забобони з ним ніхто не спілкується, тому він опинився у повній ізоляції. Всьому причина – чорний колір його шерсті.

Що відчуває кошеня, наскільки йому сумно і самотньо? Про це ніхто навіть не замислюється. Щоб не мати клопіту, всі його намагаються обійти десятою дорогою. (Уникання та ігнорування – це також булінг?). Однак варто котові забруднитися у білу фарбу – ставлення до нього вмить змінюється.


Анімацію створено на студії «Укранімафільм» у 2006 році, режисер – Юрій Марченко.

Перегляньте цей мультфільм з учнями та проаналізуйте, чи справедливе було ставлення інших до кошеняти? Чи розумно будувати відносини з оточуючими, ґрунтуючись на їхніх вроджених особливостях чи зовнішності? Як вони ставляться до такого явиза як булінг?

Мультфільм «Про пташок»
Історія про зграю горобчиків, які спілкуються між собою, сидячи на дротах. До них прилетіла доброзичлива чуднувата пташка, зовсім не схожа на них, тому горобці не прийняли її до гурту, хоча вона цього хотіла.

Щоб позбутися настирної гості, спільнота горобців спочатку її ігнорує. Потім закльовує, намагаючися зігнати зі спільного дроту, не розуміючи, які саме наслідки це може мати для них самих.


Анімацію створено компанією Pixar у 2000 році. У 2002 році мультфільм було відзначено премією «Оскар» у номінації «Найкращий анімаційний короткометражний фільм».

Цей мультфільм демонструє, що будь-які конфлікти  і булінг впливають на кожного, незалежно від того, гурт це чи одна особа.

Мультфільм «Вірте у любов, вірте у Різдво»
Це історія про їжачка на ім’я Генріх, який уперше прийшов до нового класу. Він би з радістю подружився з однолітками, однак спілкуватися і гратися йому заважають колючки, через які він і сам страждає.

Минає час, і напередодні Різдва Генріх помічає, що однолітки шепочуться і сміються за його спиною. Коли засмучений їжачок виходить на шкільне подвір’я, його чекає несподіванка – подарунок від однокласників, завдяки якому вони зможуть дружити і гратися!


Анімацію створено у 2018 році австрійською компанією Jung von Matt/DONAU на замовлення Erste Group.

Подивіться цей зворушливий мультфільм з учнями та поясніть, що абсолютно з кожним можна знайти спільну мову, якими різними, на перший погляд, ви б не були.

Мультфільм «Курка, яка несла всяку всячину»
Це історія про курку, яка мріяла про діточок, і одного разу вона знесла 7 яєць, з яких вилупилося 6 курчаток і один… маленький екскаваторчик.

На відміну від чорного кота, не зважаючи на те, що екскаваторчик був не такий, як курчата, батьки його любили і ставились до нього, як і до інших.


Анімацію створено на студії «Укранімафільм» у 2006 році, режисер – Марія Медвідь.

Перегляньте цей мультфільм разом зі школярами. Поясніть учням, що всі люди різні, однак кожному важливо відчувати себе частиною чогось більшого, ніж він є сам – членом родини, частиною певної спільноти тощо. Однак варто пам’ятати, що відчути себе насправді щасливим можна лише серед тих, хто дійсно схожий на тебе – за вподобаннями чи світосприйняттям.

Мультфільм-казка «Гидке каченя»
«Гидке каченя» – всесвітньо відома казка данського письменника Ганса Крістіана Андерсена. Вперше вона була опублікована у 1843 році, можливо, одна із найдавніших казок про булінг і цькування. Це історія про маленьке лебеденя, яке з незрозумілих причин потрапило до родини качок. Тільки-но вилупившись із яйця, воно отримало прізвисько Гидке каченя за свою непоказну зовнішність, відмінну від «родичів».


Аудіоверсію казки створено командою українського проекту «Світ казок» у 2016 році.

Ця казка допоможе пояснити учням молодшого шкільного віку те, що за непоказною зовнішністю насправді може ховатися яскрава непересічна особистість.


ПАМ'ЯТКА для БАТЬКІВ щодо БЕЗПЕКИ ДІТЕЙ



 

четвер, 24 листопада 2022 р.

25 листопада - початок акції "16 днів проти насильства"

 



    Сьогодні, 25 листопада - початок Міжнародної, Всеукраїнської акції "16 днів проти насильства". Метою акції є привертання уваги учасників навчально-виховного процесу до проблеми насильства у суспільстві та попередження негативних явищ, що можуть призвести до насилля або спровокувати його вчинення. 

    Щорічно, ми проводимо різноманітні заходи у рамках акції. Дати проведення акції від 25 листопода по 10 грудня, є символічними, вони створюють своєрідний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства, боротьби зі снідом, боротьби з рабством та дій щодо захисту прав людини.






Залиште ваш коментар, чтого Ви очікуєте від цієї акції.

пʼятниця, 18 листопада 2022 р.

Коли немає світла. Тілесні ігри з дітьми.

 

Ми знаємо, як складно сім'ям з дітьми адаптуватись до нових реалій з регулярними відключеннями електроенергії 😔 Але навіть у темряві можна провести час з дітьми цікаво та з користю, граючи в тілесні ігри, за рекомендацією дитячої психологині Світлани Ройз @svetlanaroiz:

🔸 «Азбука Морзе». Передавати прості слова доторками. Однак заздалегідь треба вивчити кілька літер.

🔸 «Круг любові». Взятися за руки, гравці мають обережно стиснути долоню тому, хто сидить за ними за годинниковою стрілкою.

🔸 «Чарівні доторки». Уявити, що тіло — це музичний інструмент. І кожна частина тіла виконує певний звук. Тоді торкатися до дитини долонею, щоби вона співала, мугикала, кукурікала тощо.

🔸 Відбивати ритм разом. Це може бути знайома пісня, також можна створювати загальний ритм (наприклад, дощу), пропонувати стукати ритм зубами, клацати язиком, відбивати долонею, ногами абощо.

🔸 Обіймати один одного та цілувати різними обіймами та поцілунками (для батьків та дітей). Як-от, помаранчевими, полуничними, веселковими, квадратними тощо.

🔸 Танцювати під уявну мелодію чи під спів пісень.

🔸 Передавати предмет у колі, коли в гравців заплющені очі. Тоді — торкатися його і вгадувати, що це, чи пропонувати, як його можна використовувати.

🔸 «Доторки — незнайомці». Торкатися долонь ведучого тільки приємними доторками, щоби ведучий вгадав, хто торкається.

🔸 Уявити, що потрапив на нову планету, на якій немає звичного світла. А потім — уявити, як на ній можна адаптуватися.

🔸 Зробити собі хатинку із подушок і ковдр.

🔸 Якщо простір знайомий та безпечний, грати в «бабу куцю». Тоді ведучий має зловити гравців, які плескають у долоні..

unicef.org

середа, 16 листопада 2022 р.

17 ЛИСТОПАДА - МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ВІДМОВИ ВІД ПАЛІННЯ

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ВІДМОВИ ВІД ПАЛІННЯ

Міжнародний день відмови від паління (No Smoking Day) – відзначають щорічно у третій четвер листопада в більшості країн світу. Він встановлений Американським онкологічним товариством в 1977 році після того, як було визнано згубний вплив куріння на організм людини та здатність регулярного куріння провокувати розвиток раку.

Метою відзначення Міжнародного дня відмови від паління є сприяння зниження поширеності тютюнової залежності, залучення до боротьби проти куріння всіх верств населення і лікарів усіх спеціальностей, профілактика тютюнопаління та інформування суспільства про згубний вплив тютюну на здоров’я.

    ВПЛИВ ПАНІННЯ НА ОРГАНІЗМ


 

Паління будь-яких тютюнових виробів, незалежно від дози, так чи інакше шкодить організму. Коли ви курите, ваш організм поглинає не тільки нікотин. Тютюновий дим містить понад 7 000 хімічних елементів, з яких щонайменше 250 є токсичними, а близько 70 викликають онкологічні захворювання. Деякі з цих елементів входять також до складу отрути для комах, лаку для дерева, містяться у щурячій отруті, рідині для зняття лаку тощо.

Основною діючою речовиною тютюну є нікотин. Його зміст у листах тютюну коливається звичайно від 1 до 1.5%, але в деяких сортах досягає 6-8%. В одній сигареті масою 1гр. утримується звичайно 10-15 мг нікотину, а в сигарі масою 10 гр. – до 150 мг цієї речовини. У чистому виді нікотин являє собою прозору маслянисту рідину з пекучим смаком. У фільтрі сигарети накопичується така кількість нікотину, який досить, щоб убити мишу. Фактично нікотин токсичний у тім же ступені, що і синильна кислота.

Нікотин – надзвичайно сильна отрута, що діє переважно на нервову систему, травлення, а також дихальну і серцево-судинну системи.

Підраховано, що смертельна доза нікотину для людини складає 1 мг на 1 кг маси тіла, тобто близько 50-70 мг для підлітка. Отже, смерть може наступити, якщо підліток одночасно викурить півпачки сигарет, тому що в цілій пачці саме й утримується одна смертельна доза нікотину. Правда, при швидкому поглинанні тютюнового диму, як правило, настає почуття відрази, нудоти, і це веде до припинення паління. Але проте відомі випадки смерті від викурювання двох-трьох сигарет: смерть настає в результаті рефлекторної зупинки роботи серця й органів подиху (унаслідок токсичного «удару» на відповідні нервові центри).

Нікотин – це психоактивна речовина, котра впливає на рецептори, що виробляють дофамін, який відповідає за відчуття задоволення людини. Тютюн, як і наркотики, провокує продукування в організмі ендорфінів, а відтак патологічну залежність. Що більше людина курить, то більше призвичаюється до такого способу діставати задоволення.

ПАЛІННЯ СПРИЧИНЯЄ БАГАТО ХВОРОБ, ТАКИХ ЯК:

 

·  хвороби дихальних шляхів та астма

·  онкологічні захворювання різних частин тіла та органів: ротової порожнини, гортані, стравоходу, трахеї, бронхів, легень, шлунку, підшлункової залози, нирок, товстої кишки, сечового міхура, шийки матки та спинного мозку

·  коронарна хвороба серця, інфаркти та інсульти

·  остеопорози

·  катаракта та сліпота

·  парадонтози

·  захворювання судин, аневризма аорти

·  безпліддя, імпотенція

Захворювання спричиняє не лише активне куріння. Пасивні курці (які вдихають тютюновий дим поряд із курцем), також підпадають під ризик отримати одну із вищеперерахованих хвороб.