понеділок, 8 квітня 2024 р.

Як зняти агресію в момент її спалаху

 Чому підлітки стають агресивними?

Дитина, яка вступила у підлітковий вік, рідко не змінює своєї поведінки. Як правило, вона стає більш агресивною. Пов'язано це з перебудовою організму (гормонами), зміною характерів оточуючих його таких тінейджерів, які саме в цей період починають самостверджуватися, доводити одному, намагаючись таким чином бути авторитетом чи заслужити повагу однолітків.

Перша причина

Першою причиною агресивної поведінки підлітків визнають конституційну схильність. Тобто, для тінейджера важливо, що про нього думають оточуючі.

Друга причина

Негативний вплив друкованих (газети, журнали) та електронних (інтернет) джерел інформації. Сильний вплив на характер надає телебачення і компʼютерні ігри, які передбачають сцени жорстокості насильства, з кримінальними елементами в сюжеті.

Четверта причина

Ранній початок вживання алкогольних напоїв або наркотиків. У стані одного з цих спʼянінь, підліток може не усвідомлювати, наскільки стає жорстоким і непередбачуваним.

Пʼята причина 

Стан навколишнього середовища (суспільства в цілому) в момент формування його особистості. При неблагополучній екології, проблем з радіацією, шуми, надлишки негативної інформації - все це може бути передумовою для агресії. Головний вплив на дитину робить середовище, де вона росте. Батьки повинні зрозуміти, що їх дитина ще не виросла, хоч вона і намагається це всім довести. Це складний перехідний вік, коли підлітку найбільше потрібні любов і розуміння в сімʼї, які здатні знизити зайві тривоги і не дати розвинутися його агресивності.

Що ж робити батькам, які зіткнулися з дитячою агресією?

Під час того, як дитина починає вести себе небажано, перед батьками стоїть завдання - помʼякшити ситуацію, розрядити обстановку. Зробити це можна, використовуючи різні прийоми:

* Заспокоїтися! Не можна агресивно реагувати на агресію дитини. Це може тільки погіршити ситуацію і породити додаткові проблеми. Вкрай важливо повільно, спокійно і виважено підходити до кожної ситуації, демонструвати підлітку, що ви любите його, дружньо налаштовані по відношенню до нього і зацікавлені йому допомогти. Враховуйте, що навіть якщо дитина зрозуміє, наскільки ганебна є її поведінка, і буде готова змінюватися, зробити це одномоментно не під силу. Будуть зриви, будуть відкати в цьому процесі. Батькам необхідно бути поруч в таких ситуаціях. Це може допомогти не опустити руки, підтримати, подарувати підлітку віру в те, що у нього обовʼязково все вийде.

* Попросіть дитину прислухатися до свого подиху (зробити кілька глибоких зітхань), посміхнутися, розправити плечі. відчути власне тіло: Запропонуйте підлітку перенаправити злість на безпечний. неживий предмет (в цей момент можна порвати газету. вдарити подушку, як можна голосніше крикнути кілька разів, намалювати свою злість, якщо дитина цього бажає): Спробуйте переключити увагу підлітка, запропонувавши йому допомогти вам впоратися з якоюсь терміновою справою ( «Дістань, будь ласка, он ту книгу, тобі простіше забратися на стілець» та ін.): Переключіть увагу. Попросіть згадати останню поїздку на відпочинок. похід в гості або іншу приємну подію. Запропонуйте закрити очі щоб спробувати повернутися в хороший момент з життя.


Джерело-ідеї для роботи освітянам


Немає коментарів:

Дописати коментар