четвер, 14 березня 2024 р.

Самолопомога

 ✅Самодопомога: турбота про найважливіший інструмент — про самого себе


✅Дитині, особливо молодшого віку, потрібні дорослі, котрі допоможуть опрацювати її емоційні реакції, зокрема почуття, що виникають під час нормального розвитку, і ті, що з’являються в результаті тривожних або травматичних життєвих подій. Нервова система дитини та дорослих, які її оточують, взаємопов’язані та взаємодіють. Здатність дорослого підключитися до власного тіла та заспокоїти власну нервову систему безпосередньо впливає на відчуття безпеки дитини у та на її здатність заспокоїтися.


✅Нервова система дитини є дзеркалом нервової системи дорослих, які її оточують. Якщо дорослий постійно відчуває тривогу та стрес, дитина також схильна почуватися невпевненою та незахищеною. Тому важливо, щоб фахівці, які працюють із дітьми в повсякденних умовах, мали засоби для того, щоб насамперед керувати власним рівнем стресу та тривоги, оскільки спокійний емоційний стан «безпечного» дорослого підтримує дитину більше за будь-які заспокійливі слова. 


✅Повідомлення, яке надходить через нервову систему від дорослого до дитини, є набагато дієвішим та значимішим за будь-які слова чи вправи, призначені для заспокоєння тривожного стану дитини.


✅Самодопомога — це піклування про найважливіший інструмент — про самих фахівців



(Джерело: Посібник із благополуччя: зменшіть стрес, перезарядіться та побудуйте внутрішню стійкість. Довідковий центр IFRC з психосоціальної підтримки, Копенгаген, 2022)

#психологічнапідтримка

Немає коментарів:

Дописати коментар